Članovi Sindikata osnovnog obrazovanja zahtjevaju od Vlade da poštuje odluku Kantonalnog suda

SELVEDIN

Oko 300 članova Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH protestvovalo je danas pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Članovi Sindikata traže od Vlade da prestane ugrožavati slobodu sindikalnog djelovanja i organizovanja te da prestane s kršenjem međunarodnih konvencija.

– Nigdje u svijetu nije zabilježena praksa da izvršna vlast ne poštuje odluke sudske vlasti. Zahtijevamo od Vlade da poštuje odluku Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se stavlja van snage odluka Vlade FBiH o brisanju ovog sindikata iz registra. Vlada nije niti smije biti iznad sudova i sudskih odluka – rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Saudin Sivro.

Uoči ovih protesta održana je vanredna sjednica Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH.

Predsjednik ovog saveza Ismet Bajramović također se obratio okupljenima, napomenuvši da ovaj sindikat ima podršku svih međunarodnih sindikalnih organizacija.

– Zahtijevamo od Vlade da se pregovori oko usklađivanja granskih kolektivnih ugovora okončaju u zakonom predviđenom roku. Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, Vlada će u septembru imati masovne proteste za koje će biti odgovorna – poručio je Bajramović.

Nakon završenog okupljanja predstavnici Sindikata su se uputili u zgradu Vlade FBiH i predali zaključke s vanredne sjednice.

Dodaj komentar

Required fields are marked *. Your email address will not be published.