Prosvjetari najavili masovne proteste i pokretanje peticije za smjenu Vlade FBiH

Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH najavio je masovne proteste u septembru i pokretanje peticije za smjenu Vlade FBiH ukoliko se ne ispune zahtjevi Saveza samostalnih sindikata (SSS BiH).

Na desetoj vanrednoj sjednici SSS BiH zaključeno je da Vlada FBiH ne poštuje odluke Ustavnog suda koji je donio odluku da se stavi privremena mjera zabrane na brisanje Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH iz registra udruženja FBiH, kao i stavljanje van snage Rješenja koje je donijela Vlada FBiH na osnovnu kojeg je brisan sindikat i stavljena van snage mjera o reprezentativnosti tog sindikata.

“To je jedan od zahtjeva koji smo iznijeli ranije i zbog kojeg smo se povukli iz Ekonomsko-socijalnog vijeća. Vlada ne poštuje odluku jer su na prethodnoj sjednici donijeli zaključak da će preispitati odluku Ustavnog suda. Ovo se dešava u vrijeme pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, a Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja je bio spreman za pregovore”, rekao je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH.

Istakao je kako se pregovori o granskim kolektivnim ugovorima nisu napredovali kako to predstavlja Vlada FBiH, već da se radi po principu “kako će se dogovoriti da se dogovore”, što ih, kako Bjaramović kaže, podsjeća na vođenje pregovora oko Općeg kolektivnog ugovora.

“Cilj donošenja Izmjena Zakona o radu jeste rušenje kolektivnog ugovora. Sumnjam da se sada ide ka tome da ne bude ni granskih ugovora jer su poslodavci i Vlada FBiH često govorili kako je dobro imati kućne kolektivne ugovore i pravilnike”, kazao je Bajramović.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro poručio je da, ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, u septembru organizuju proteste i pokreću peticiju za smjenu Vlade FBiH.

“Ovo je klasična agresija na sindikalni pokret i svijet i međunarodna zajednica su stali iza ovog sindikalnog pokreta i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja. Ovo je pokušaj da se kroz nepoštivanje odluka izvrši dodatni pritisak na sudsku vlast i direktno miješanje izvršne vlasti u rad sudske. Mi duboko vjerujemo u pravičnost sudova i da neće podleći ovakvim pritiscima”, rekao Sivro.

Ukoliko do protesta dođe, Sivro je rekao da će peticiju za smjenu Vlade FBiH provoditi Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgaja putem svojih članova kojih ima 22.000.

“Posljedica ukidanja sindikata je da ti ljudi nemaju pregovarače niti predstavnike koji će usklađivati kolektivne ugovore. Ovaj sindikat je postojao i prije ove Vlade, prije kantona i postojat će i poslije Fadila Novalića i ove Vlade FBiH”, poručio je Sivro.

Članovi ovog sindikata obišli su protestni krug gradom i zaustavili se ispred zgrade Vlade FBiH s porukama “Niko nije ispred zakona” i “Zaustavimo diskriminaciju prosvjetnih radnik”.

Savez samostalnih sindikata BiH još jednom je pozvao Vladu FBiH da ispune zahtjeve i da pokrenu socijalni dijalog.

Dodaj komentar

Required fields are marked *. Your email address will not be published.