Vlada FBiH ponovo ujedinila sindikat i poslodavce

Vlada FBiH, odnosno ministrica finansija Jelka Milićević, donijela je Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak kojim je smanjen neoporezivi procenat za topli obrok na jedan posto prosječne plate u FBiH, a povećana su i druga poreska opterećnja. Iz Udruženja poslodavaca FBiH kao i iz Saveza samostalnih sindikata kažu da su iznenađeni ovim potezom.

b_160708083

Iz Udruženje poslodavca FBiH za Klix.ba kažu da su jutros “slučajno” upoznati o Pravilniku o izmjeni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak. Vijest su saznali iz medija, pri čemu s Vladom FBiH o ovom pitanju nisu komunicirali.

“Iznenađeni smo odlukom jer se ista kosi sa tačkom 3 Akcionog plana Reformske agende kojim je definirano da ovakva odluka treba biti terminski usklađena s novim zakonom o porezu na dohodak, što se nije desilo. Na ovaj način Ministarstvo finansija direktno nameće nova opterećenja za poslodavce, što je u suprotnosti s prethodnim dogovorom”, kaže za Klix.ba Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u FBiH.

Smailbegović dodaje da Udruženje poslodavca nije protiv ovakvih rješenja, ali pod uslovom da se ista terminski usklade sa Zakonom o porezu na dohodak.

UPFBiH je u kontaktu sa sindikatima, privrednim komorama, kao i Vijećem stranih investitora, kako bi se zajednički očitovali o novom pravilniku.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže za Klix.ba kako će sindikat, nakon konsultacija s poslodavcima, u ponedjeljak zatražiti hitnu sjednicu Kolegija Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.

Bajramović napominje da Vlada FBiH ima pravo donijeti ovakvu uredbu, ali da je prirodno da se o tome razgovara sa socijalnim partnerima.

“Postojala je priča da se ide u izmjene Zakona o porezu na dohodak i mi smo bili spremni uključiti se u taj proces. Ovo sada je jednostrano rješenje”, kaže Bajramović.

Bajramović reakciju sindikata očekuje u ponedjeljak te napominje da ujedinjenost sindikata i poslodavaca govori o lošoj politici Vlade FBiH.

Dodaj komentar

Required fields are marked *. Your email address will not be published.